Investeerder Tilleghem zet fonds op met miljoenen van bekende ondernemers
De Latemse investeringsmaatschappij Tilleghem zet een nieuwe stap in haar uitbouw met een fonds van 60 miljoen euro. Het geld komt van de bekende West-Vlaamse ondernemers Jan Clarebout en Pascal Vanhalst en de partners van Tilleghem.
Tilleghem uit Sint-Martens-Latem werd in 2017 opgericht door Piet Van Waes, die daarvoor onder meer zijn sporen had verdiend bij Partners@Venture en Green Park lnvestment Partners. De Oost-Vlaamse investeringsmaatschappij focust op het nemen van een meerderheids- of een minderheidsbelang in beloftevolle Vlaamse kmo's, die dan worden uitgebouwd, bij voorkeur ook met overnames.
De essentie
■ De investeringsmaatschappij Tilleghem lanceert haar eerste fonds van 60 miljoen euro. Dat is naar Belgische normen middelgroot.
■ De middelen zijn afkomstig van de family offices van de ondernemersinvesteerders Jan Clarebout en Pascal Vanhalst. Ook het management van Tilleghem stapt in.
■ Het fonds wil investeren in grotere kmo’s in de Benelux.
Vorige maand kwam Tilleghem in het nieuws met de instap in de Antwerpse douanespecialist DKM. Dat was al de derde deal van het jaar en de operatie bracht het totale aantal participaties op elf. Mond, de groep van tandartspraktijken, zit eveneens in de portefeuille, net als de installatiebedrijven onder de Fronnt-vlag, waar ook Gimv [GIMB 0,49%] aan boord is. Het vertaalbureau Elan, verkocht aan het Franse Andera Partners, behoort tot de exits.
‘We duwen zelf op de bel’
'Vooral het buy & build-verhaal (het uitbouwen van portefeuillebedrijven met overnames, red.) en een proactieve zoektocht naar deals zijn sterk aanwezig bij ons, als je ons vergelijkt met andere investeerders', zegt Lieselot Peeters van Tilleghem. 'We duwen zelf op de bel bij interessante bedrijven, en meteen met een concreet groeiplan', zegt Joachim Depuydt.’Maar we doen ook mee als bedrijven in de etalage belanden.'
Tilleghem beperkte zich tot nu tot investeringen waarbij de vennoten zelf de deal financieren. 'Al dan niet aangevuld met externe partners zoals een select aantal ondernemers, deal per deal', zegt Depuydt. Die aanpak blijft zo. Maar met de oprichting van een investeringsfonds van 60 miljoen euro, middelgroot naar Belgische normen, kan het ook sneller schakelen. Het werd in het leven geroepen door de Tilleghem-partners Piet Van Waes, Depuydt, Lieselot Peeters en Guy Goossens.
Frieten
Het fonds wordt mee gefinancierd door de family offices van de bekende ondernemers-investeerders Jan Clarebout (Peruna) en Pascal Vanhalst (Quva Invest). Clarebout verdiende zijn vermogen bij het gelijnamige aardappelwerkende bedrijf en Vanhalst bij TVH, de specialist in heftruckonferdelen. Peruma is pas deze lente opregircht, Quva bestaat al langer en heeft al een reeks participaties.
Het Tilleghem-managementteam brengt ook geld in. Details wil Van Waes echter niet kwijt. ‘Er is een goed evenwicht bij het fonds. Voor ons team gaat het om een significant engagement, groter dan je traditioneel ziet.’
Het Tilleghem-managementteam brengt ook geld in. Details wil Van Waes echter niet kwijt. 'Er is een goed evenwicht bij het fonds. Voor ons team gaat het om een significant engagement, groter dan je traditioneel ziet.' Vanhalst is nieuw aan boord, maar met Clarebout waren er al banden. Hij stapte mee in het op Oost-Europa gerichte vastgoedfonds Well One, waarbij Van Waes ook betrokken is, en steunde later het Tilleghem-portefeuillebedrijf Studibo, een groep ingenieurs- en studiebureaus.
Grotere kmo’s
DKM wordt meteen ingebracht in het parallelle investeringsfonds. Dat legt de klemtoon op grotere kmo's in de Benelux. 'Tot nu lag de focus op bedrijven met 1 miljoen tot 2 miljoen euro ebitda (brutobedrijfswinst, red.)', zegt Van Waes. 'Bij het fonds is dat eerder 2 miljoen à 2,5 tot 5 miljoen euro. Maar zien we een bedrijf met bijvoorbeeld 7 miljoen waarin we geloven, dan kan dat ook. De twee sterke investeerders geven ons in elk geval de slagkracht om voldoende snel te kunnen schakelen.'
Het nieuwe fonds heet Tilleghem Capital 1. Zitten er nog aan te komen? 'We hebben er veel zin in. Het is vanzelfsprekend de bedoeling verdere stappen te zetten in onze expansie. Maar zonder ons te vergalopperen: de eerste focus is nu om goede bedrijven te vinden met onze partners', zegt Van Waes.